I fjor sykla jeg på sykkel- og gangstien mot Sem. Nydelig vær, jeg sykla på den sida vi syklister skal, hadde ørepropper på, lyden lav. Jeg sykla rolig, hadde en bra dag. Så kom Tour de France … Eller Tour de Semslinna. En bisverm med menn i trikot på racersykler, med hansker og hjelmer i toppfart bak, tett ved siden av meg og foran meg. En viste meg finger'n.

Jeg stoppet. Finger'n? Jeg så bak meg. Er det noen bak meg han viste finger'n sin til, men nei, det var meg han viste sin behanskede finger til. Jeg var en kjerring med kjerringsykkel, var pen i tøyet og hadde hjelm og stusset over dette med langfinger'n. Sykla jeg på feil side, var jeg sein, kjente jeg ham, var det en spøk? Er dette en sykkel- og gangvei for alle eller er denne veien kun for trikot-fantomer med sykkelhansker?

Det ble et hakk verre: Jeg hadde slått av den lave musikken og ble oppmerksom på en underlig summing bak sykkelen min der jeg sto på siden av sykkelveien. Jaha, hva er det nå? Monsterveps? Nei, det var en av flokken, Tour de Semslinna. Han sto på sykkelen, tråkket på pedalene og giret. Han ville at jeg skulle flytte meg. Flytte meg? Hvor? Jeg og sykkelen min sto i gresset! Hele veien var tom!

Jeg ble sur, la armene i kors på beste kjerringvis og myste på syklistfantasten. Det ble stillingskrig uten ord på Semslinna, en stirrekonkurranse jeg aktet å vinne. Aldri kom i krangel med en dame på 50+. Vi kan være livsfarlige. Vi er minefelt, kjære menn. Trikot-fantomet himla med øya bak farts-solbrillene, sykla videre og mumlet noe. Sikkert noe nedlatende, men jeg vant.

Det snakkes så pent om å ta hensyn til hverandre i trafikken, om en er i bil, på sykkel eller på sparkesykkel, men det tas ikke hensyn og i tilfelle ingen vet det: En sykkel- og gangsti er bred og felles for gående og syklister. Skal dere leke Tour de et-eller-annet, kan dere sykle på linje eller «single file» når det er flere på veien og godta at det finnes kjerringer der ute på tregirssykler? Som holder seg til sykkelreglene, men som sykler en smule for småseint i forhold til deres behag?

Takker pent på forhånd! Hvis ikke, vil en få ubehagelige erfaringer med 50+-furier.