Et solkraftverk på Sem kan levere kraft tilsvarende det årlige elektrisitetsforbruket til 4 300 husholdninger, eller nok strøm til å elektrifisere den fossile delen av personbilparken i både Tønsberg og Sandefjord.

Ved slike prosjekter må man vurdere de regionale og nasjonale fordelene, opp mot de lokale fordelene og ulempene. Sterke, norske fagmiljøer – uavhengig av hverandre – har påpekt behovet for mye ny kraft i årene framover. Ny teknologi krever økt behov for kraft i tillegg til at utslippene skal ned. Halvparten av dagens energibruk i Norge er fossil og denne energien skal erstattes med fornybar energi – og denne endringen vil kreve mye av oss som lokalsamfunn og som nasjon.

Les også

Solkraft? Ikke her, takk!

Enhver utbygging av fornybare energikilder vil ha enkelte konfliktområder med andre interessegrupper. Dersom Norge skal oppfylle sine mål knyttet til klimagassutslipp og grønn omstilling, betyr dette at avgjørelser må tas hvor man ikke klarer ivareta hensynet til alle disse interessegruppene i like stor grad.

På Sem virker det å være nærheten til naboer som er den største utfordringen, mens andre steder er det eksempelvis støy, hensynet til drikkevann eller reindrift som er de aktuelle utfordringene.

Bildet som illustrerer dette innlegget viser hvordan solkraftverket foreløpig er tegnet inn. Animasjonen viser at det er en del vegetasjon mellom kraftverket og boligbebyggelsen, og dette er med å dempe innsynet mot solkraftverket for de fleste av boligene. Allikevel vil nok noen boliger få godt innsyn til deler av kraftverket.

Les også

«Der barn ler» eller der Fred. Olsen ler hele veien til banken?

Allerede påvirket område

Sett i et større perspektiv er Sem et godt egnet område for et solkraftverk. Solressursen her er blant de beste i Norge. Området er allerede påvirket av tekniske inngrep som overføringsnett, toglinje, tidligere torvuttak med påfølgende drenering og skogsdrift. Samtidig ligger området nær en trafostasjon og et knutepunkt i nettet. Dette betyr at man kan produsere mer kraft i eksisterende nett, og at behovet for å bygge ny nett-infrastruktur minimeres. Videre er det aktuelle området relativt flatt, og grunnforholdene er av en art som gjør at en midlertidig installasjon relativt enkelt kan installeres, for deretter fjernes etter endt konsesjonsperiode, uten at det trenger gi betydelige varige spor i terrenget.

Les også

Svar på kritikken av solplanene på Sem: Dytter barna foran seg

Alle disse faktorene er medvirkende til at Sem er en veldig god beliggenhet for et solkraftverk. Vi i Fred. Olsen Renewables ønsker, sammen med grunneiere, å få til et møte med politikere og Sem Velforening i nær fremtid for å diskutere hvilke tiltak som kan redusere nabovirkninger for et solkraftverk på Sem. I tillegg ønsker vi å få til en dialog om andre tiltak som kan bidra i positiv retning.