Det er ikke bare innbyggerne på Sem som sier nei til Fred. Olsens planer om å teppelegge myra med solpaneler. På folkemøtet ble det klart at prosjektet mangler lokalpolitisk forankring. Representanter for Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Rødt var alle tydelige i sin tale. Samtlige sier nei til solkraftverk på Akersmyra.

Mye tyder på at Fred. Olsen kaster bort tiden sin med Akersmyra-prosjektet. Gaute Tjensvoll, selskapets faste representant i sol- og vindkraftsaker, gir uttrykk for stor frustrasjon over dette i et debattinnlegg publisert i Tønsbergs Blad (TB) 26. april. Til tross for at det nå er politisk flertall mot solkraftplanene på Sem, retter han skytset mot Rødt alene. «Hvorfor tenker Fjeldavli og Rødt at vi bør opprettholde det ekstreme forbrukersamfunnet vårt?» spør han, noe som blir ren stråmannsargumentasjon. Både Venstre og Rødt vil kutte forbruket, blant annet gjennom energieffektiviseringstiltak og satsing på solkraft.

Les også

Svar på kritikken av solplanene på Sem: Dytter barna foran seg

Gaute Tjensvoll påstår videre at både vind og sol er arealeffektive kraftkilder. Vindkraft er ikke relevant når det gjelder Akersmyra, så det lar vi ligge. Solkraft kan være svært arealeffektivt hvis det legges på eksisterende bygg, som Tønsberg kommune går inn for. Å beslaglegge natur helt unødvendig er ikke arealeffektivt i det hele tatt. Fred. Olsens ofte foretrukne konsulentselskap Multiconsult har regnet ut at vi har 66 TWh tilgjengelig solenergi på eksisterende bygg her til lands, og 199 TWh om andre «grå» arealer vurderes i tillegg. La oss ta den lavthengende frukten først, for en ekte grønn omstilling!

Les også

Sem er godt egnet for solkraft

Vil tjene penger

Fordi Fred. Olsen har økonomiske interesser i å bygge ned Akersmyra, forsøker Gaute Tjensvoll å tone ned verdien av det eksisterende naturmangfoldet i området. «Det aktuelle området på Sem er et hogstfelt, det er ikke riktig å kalle det natur, men det er et LNF-område, og det vil også kunne bli et LNF-område den dagen vi tar vekk solkraftverket», påstår han i TB 16. april. I debattinnlegget som TB publiserte 26. april, skriver han at «et solkraftverk på Sem etter noen år godt kan ha mer biologisk mangfold enn en mørk granskog». Denne påstanden er misvisende på flere måter. Selv om det er plantet gran på Akersmyra, blir det direkte feil å beskrive hele området som «en mørk granskog».

Blokkebær, blåbær, brei dunkjevle, bringebær, bøk, dunbjørk, furu, gjøkesyre, hengebjørk, hvitbladlyng, krekling, lyssiv, markjordbær, røsslyng, skogsnelle, torvull, tranebær og tyttebær er karplanter som ble registrert av Larvik botaniske forening på hogstområdet og i gjenværende skog mot jernbanelinjen tirsdag 23. april. I kantsonen øst mot bekken ble følgende karplanter registrert samme dag: andemat, bekkeblom, fingerstarr, hegg, hårfrytle, krypsoleie, maiblom, mjødurt, myrtistel, rogn, rødhyll, skogkråkefot, skogstjerneblom, svartor, sverdlilje og tveskjeggveronika.

Av sopp på hogstflaten og i skogen mot jernbanelinja ble det registrert beltekjuke, bjørkemusling, ferskenhatt, fiolkjuke, frynsesopp, knivkjuke, knuskkjuke, rødrandkjuke, silkekjuke, tannfiolkjuke og vedmusling. I en liten skog øst for bekken ble det registrert flammekjuke på en stor granlåg. I tillegg ble det registrert en hauk av uviss art og ekskrementer fra hare og rådyr, alt på én og samme dag i løpet av noen få timer.

Les også

Sem solpark på sviktende grunn på Akersmyra

Flere av de registrerte artene er rødlistede. Utover våren og sommeren vil det bli registrert mange flere arter, av botanikere, biologer, zoologer, entomologer og andre med høy faglig ekspertise og lokalkunnskap. Det er åpenbart at naturmangfoldet vil bli dramatisk forringet om Fred. Olsens planer ikke stanses.

Totalt endret

Også fra et klimaperspektiv vil det være svært negativt å planere og bygge ned myrområdet med menneskeskapte installasjoner og tilkomstveier. Området vil bli totalt endret og kanskje også forurenset av kjemikalier når panelene skal renses. Vegetasjonen blir man nødt til å holde nede, og det er uvisst hvilke metoder man vil benytte i denne sammenhengen. Fred. Olsen påstår at utbyggingen vil «kutte utslippene våre med 80–90 prosent». Myras karbonlagrende egenskaper er imidlertid utelatt fra regnskapet. Det oppgis ikke hvor tallene er hentet fra.

Les også

«Der barn ler» eller der Fred. Olsen ler hele veien til banken?

Gaute Tjensvoll skriver at Fred. Olsen, sammen med grunneierne Foyn-Bruun, Widerøe og Wedel Jarlsberg ønsker å skape «et prosjekt som oppleves som positivt for innbyggere i Tønsberg og Sandefjord». Det har man ikke lykkes med, fordi man har foreslått arealer som ikke egner seg. Noe av det fine med solkraft er jo at det kan monteres på eksisterende bygg, som gjør at vi slipper nye naturinngrep. Et solkraftverk på Akersmyra er uønsket av det politiske flertallet i kommunen, og dermed blir det udemokratisk å insistere på utbygging. Det bør Fred. Olsen ta konsekvensen av.