Den gang var saken først og fremst at sykkelen skremte hestene, og dette uroet folk. Hestekreftene har økt, og vogn har blitt til bil, men debatten går fortsatt med hensyn til hvem som har størst rett til å bruke veibanen.

Sykkelens cirka 150 år på norske veier har vært mye debattert, og en del av problemet er at Norge ikke har ryddet plass til syklister, slik som for eksempel Danmark. Men nå lever vi i Norge, og både gående og bilførere må dele veien med sykelisten. Da trimsyklistene kom for fullt på 1980-talle, t kan jeg huske at det var mye snakk om den uvørne syklisten som tok seg frem i høy fart. Farten har holdt seg, men det er en vesentlig ting som har endret seg: Vi har fått sykkelstier, og i byene øker antall syklister.

Det er vel og bra for miljøet, men jeg etterlyser bruken av sykkelbjella. I mitt nabolag har vi fått gang- og sykkelvei på ca. 2 km. Den er bred (2,5 m) og fin. Det er absolutt nok plass til både gående og syklende. Problemet er bare at jeg blir gående og stadig se bak meg om det skulle komme en syklist i full fart. For fart har de alle sammen. De suser forbi. Siden jeg går tur med hunden to ganger daglig og denne hunden er vimsete som hunder flest, øker faren for et ulykkelig treff med en sykkel. Selv om jeg holder hunden i forholdsvis kort bånd er faren absolutt der.

Da jeg var liten kom syklene alltid med sykkelbjelle. Nå virker det som om det er slutt på det. Det er så få som ringer med bjella for å varsle at jeg har ropt: «Takk for at du ringer med bjella» etter dem som har gjort det. Jeg setter enda mer pris på dem etter en sur kommentar fra en annen syklist: «Kort inn båndet til hunden din!» Han brukte ikke bjella for å varsle at han kom, og holdt på å kjøre på hunden. Hvor kort bånd synes han er greit? Jeg burde kanskje bære hunden på tur!

Etter et raskt søk på nettet finner jeg ut at utvalget av sykkelbjeller å få kjøpt er veldig stort, og ikke bare det: Det å varsle sine medtrafikanter med sykkelbjelle er påbudt! Så hvorfor er det nesten ingen som gjør det?! Gidder de ikke? Er det sløvhet? Liker de å leve farlig og utsette andre for fare? Er de evige optimister som tenker at «det går nok bra»? Er de redde for at folk skal skvette?

Ikke vet jeg, men min oppfordring er: «La oss høre at du kommer. Kjøp deg en sykkelbjelle og ring i vei!» Da slipper jeg og andre gående, spesielt de med hund, å se oss over skuldrene hvert annet sekund. Turen hadde blitt sikrere for oss alle. Sånn må det bli, i alle fall til vi får atskilte gang- og sykkelveier.