Gaute Tjensvoll hevder at utbygging av fornybarprosjekter går tregt her i landet og forteller at: «Motstanden mot fornybarprosjekter, spesielt fra organisasjoner som Motvind, har vært en hovedårsak til dette».

Med tanke på de miljø- og naturødeleggende, og høyst unødvendige prosjekter som firma av Fred Olsens type lanserer ulike steder i landet, ser vi på uttalelsen nærmest som rosende omtale.

Det er imidlertid ikke først og fremst organisasjonen Motvind som skal ha æren for dette. De flere titalls prosjekter som er lansert har de fleste steder blitt møtt med knallsterk lokal motstand og stoppet. Det store flertall av befolkningen ønsker ikke en type energiutbygging som ødelegger miljøet og natur. Det være seg store vindturbiner eller store solanlegg som foreslås av Fred Olsen på Akersmyra.

Ikke imot grønn energi

Det er en feilaktig myte utbyggere av Fred Olsens type ønsker å skape at Motvind ikke ønsker utbygging av fornybar energi. Vi er for mer energi i «det grønne skiftet», men den må baseres på tiltak som sparer energi og ikke ødelegger naturen. Det Fred Olsen ikke forteller er at Norge sammen med Island er det land i verden som har mest fornybar energi i sin strømproduksjon. 99 prosent av vår strømforsyning er basert på fornybar vannkraft og har vært det siden tidlig på 1900-tallet.

Med fornybar vannkraft produserer vi et overskudd av strøm her i landet på 10 prosent i forhold til behovet. Motvind har mange gode forslag til energibruk og produksjon som kan erstatte fossile kilder uten å ødelegge natur. Om Fred. Olsen er interessert og kan tenke seg og omstille seg til dette, anbefales nettsiden «energiognatur.no».

Les også

«Der barn ler» eller der Fred. Olsen ler hele veien til banken?

Ikke klimakutt

Fred. Olsen påstår at solanlegget på Akersmyra vil bidra til å kutte utslipp. Det er vi uenige i. Beregninger foretatt av NIBIO om prosjektet viser at arealet slik det er i dag fanger klimagasser/CO₂ i størrelse på 6.000 tonn over en 20 års periode.

Ved solkraftanlegg på Akersmyra vi anlegget/området over samme periode gi et utslipp av klimagasser/CO₂ på 70.000 tonn. Solkraftanlegget på Akersmyra vil med andre ord i denne perioden bety et totalt klimagassutslipp på til sammen 76.000 tonn! Vi mener det langt fra er «å bidra positivt» til å redusere karbonutslipp.

Les også

Svar på kritikken av solplanene på Sem: Dytter barna foran seg

Vi trenger først og fremst stabil fornybar kraft for framtiden. Solkraft er (uten en enorm batteripakke) en svært ustabil strømprodusent som produserer når det er sol/dagslys.

Les også

Lokalpolitisk flertall mot solkraftverk på Akersmyra

Tenker Fred Olsen å tilby næringsliv og husholdning strøm når sola skinner? Solpaneler produserer rett nok også ved dagslys, men vi har en mørketid om vinteren her i landet. Da vi trenger mest strøm. Solanlegg har den svært uheldige egenskap å produsere mest strøm når vi trenger minst, og produserer minst når vi trenger strømmen mest.

Vi støtter Semfolket i motstanden av solanlegg på Akersmyra.