Nei til EU synes Erna Solberg hadde et godt poeng da hun 21. mars i år kommenterte dette spørsmålet slik: "Vi skal ikke ha en ny EU-debatt for å tape den på ja-siden igjen", sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK. Solberg mener Høyres erfaring som ja-parti taler imot å jobbe for norsk EU-medlemskap nå - rett og slett fordi motstanden fremdeles er for stor. "Vi har for lang oppoverbakke til det. Vi trenger ikke en tredje nei-seier."

Erna Solberg kan lese meningsmålinger. Utenom Oslo er det klart nei-flertall i hele Norge. Dessuten kan Solberg lese det politiske kartet. Hun ønsker å danne regjering med de to nei-partiene KrF og FrP. Da kan hun ikke kaste seg på valgkamptoget til partiet Venstre, slik Europabevegelsen i Vestfold gjør.

Les også

Vi må bli med på EU-laget!

På den rødgrønne siden er det nesten bare nei-partier; SV, Sp og Rødt. Hvor MDG står i det politiske landskapet er ikke lenger godt å si, men de er nå blitt et overbevist ja-parti, uten at det har gitt synlige utslag på noen meningsmålinger.

De argumenterer med at vi må inn i EU for å redde klimaet. Uten hensyn til at EU har satt full revers på klimasatsinga si, noe de grønne i EU kritiserer på det skarpeste. MDG frir for øvrig til Høyre, men møter så langt en kald skulder. Erna foretrekker åpenbart det sikre kortet Sylvi framfor vinglepartiet til Arild Hermstad. Det forstår seg.

Arbeiderpartiet prioriterer regjeringsmakt i Norge. Det er logisk: Partiet er dypt splitta på EU, og hvem skulle de samarbeide med for å få sendt avgårde en medlemskapssøknad til Brussel? De har dessuten sterke krefter i fagbevegelsen mot seg, om de skulle prøve. Partiet strever rundt 20 prosent-grensa, og ønsker nok ikke å bli et 10 prosent-parti?

Hva slags EU vil vi se?

Nei til EU har sjølsagt ikke noe i mot en EU-debatt. Spørsmålet er bare hvilket EU vi diskuterer? Vi kan gjerne komme tilbake til dette i god tid før stortingsvalget 2025. I mellomtida skal det avholdes valg til EU-parlamentet. Det skjer i juni i år. Rent bortsettfra at halvparten av EUs velgere er likegyldige til hele valget - de har vel sett hvor lite makt og innflytelse dette organet har i virkeligheten.

Les også

Norge ut av EUs klamme hånd

EU - så ligger valget an til å gi ytre høyre-partier en klar framgang. Og de vanlige høyrepartiene gjør allerede en høyresving for å sikre seg makt og innflytelse videre. "Festung Europa" mot flyktninger og asylsøkere vil nok bli enda sterkere, og livet til vanlige folk enda tøffere. Opprør mot innstrammingspolitikken enda hyppigere og høylytte. Vi tror ikke det er noen oppsiktsvekkende spådom at norske velgere vil betakke seg å bli med på et kaotisk mørkeblått og fremmedfiendtlig lag i EU, og at EU-motstanden vil styrke seg ytterligere i Norge.

Les også

Når EU-debatten revner

Europabevegelsen mener Russlands krig mot Ukraina er et slags argument for norsk EU-medlemskap. De har åpenbart mista trua på NATO. Vi i Vestfold Nei til EU har tatt initiativ overfor Europabevegelsen for å diskutere dette på et åpent møte: Kan EU gi Norge sikkerhet? Men nei. Europabevegelsen foretrekker å skrive innlegg i aviser framfor å møte oss i åpent lende. Har de ikke trua på egne argumenter? Vi gjentar derfor utfordringa: Møt oss i åpen debatt om EU og sikkerhetspolitikken! Vi er klare.