Vestfold arkitektforening, NLA og NIL har rettet søkelyset på byens trær og betimelig minnet om deres mangefasetterte funksjon i bybildet. Spesielt de store tærne som etter hogst tar en generasjon å gjenskape. Minst!

Asplan Viak bistår Tønsberg kommune med oppgradering av byrommet øverst i Møllegaten. Også her skal det felles et stort tre. Det er med tungt hjerte, men dette treet er faglig vurdert av arborister og dessverre anbefalt felt. Dette bør være den eneste gyldige grunnen til å fjerne store trær i bybildet.

Les også

Et hjertesukk for Tønsberg sentrums store trær

Hver eneste dag arbeider vi med prosjekter der vi bidrar med faglige vurderinger for at det skal kunne gjøres komplekse beslutninger og prioriteringer. Vi vet at også overvannsprosjektene i Tønsberg har vært gjenstand for dette. Når konklusjonen er at flere store bytrær må vike for å gjennomføre prosjekter som handler om å håndtere overvann ønsker vi å bore ytterligere i trærnes fantastiske egenskaper.

Gavepakke

Så tilbake til regndråpene: I løpet av et regnskyll kan kronen til et stort tre håndtere over 1000 liter vann. Vann vil kunne fanges opp i bladverket og vil aldri nå bakken og trenge å håndteres der. Det er tusen liter som fordamper opp i lufta igjen, tusen liter som ikke belaster overvannsnettet eller bidrar til oversvømmelse av kjellere. Gjennom røttene kan et stort tre drikke 500 liter vann på et døgn og gjøre bakken klar for å ta imot mer vann. Røttene og løvfall bidrar til å lage porøs jordstruktur som igjen kan ta imot mye vann.

Og på en varm sommerdag hvor man søker til opphold i skyggen, kan det være opptil 10 grader kjøligere i et område med mye trær enn i et område uten trær. (kilde: Kuehler, Hathaway, Tirpak. 2017: «Quantifying the benefits of urban forest systems as a component of the green infrastructure stormwater treatment network».

Dette er en gavepakke i et overvannsperspektiv. Så enkelt – så vanskelig. Graving og tiltak tett på eksisterende trær i rotsoner er krevende for utførende og påfører treet stress, men legges det tidlig et premiss om at friske bytrær er en ressurs og skal bevares er det mulig å utvikle prosjekter som tilpasser seg trærne slik at de kan bestå og bli en del av løsningen.


Nye trær er dyre

Vi har også lyst til å trekke frem et annet aspekt: Å fjerne et stort tre for så å etablere ett nytt har ingen liten kostnad. Først koster det å fjerne og plante et nytt tre, i tillegg trenger det nye treet oppfølging og skjøtsel over mange år. Dette vil totalt sett beløpe seg til kostnader i hundretusenkronersklassen.

Oslo kommunes gatenormale krever at ved felling av store trær skal vegetasjon med tilsvarende vegetasjonsvolum etableres. Det vil si at ett stort tre med stammeomkrets på 100 cm erstattes med ti nye trær med stammeomkrets på 10 cm. Noe å tenke på også for Tønsberg?

Vi stiller oss bak hjertesukket for Tønsbergs bytrær. La de store trærne bidra i byen med sine fantastiske egenskaper. Og neste gang det regner, send dem en tanke!