De bemidlede led også av en rekke ulike sykdommer som kurbadene behandlet. Kurbadene stammer egentlig fra Romerriket. Romerne brukte mye av sin tid i badene til sosial omgang, men også til helbred og helse. I nyere tid ble det etablert kurbad på kontinentet rundt 1700-tallet.

Revmatiske sykdommer var blant de vanligste lidelsene som ble behandlet i Vestfold. Gytjebad med oppvarmet slam fra sjøbunnen var en viktig del av behandlingen. Da kurbadet i Sandefjord startet opp, importerte de underlig nok gytje fra Strømstad, et bad som var en inspirator for Vestfolds bad. Dette endret seg da det ble oppdaget gode gytjeforekomster i havnebassenget rett nedenfor bygningen. Badeanstalten utnyttet også de naturlige svovelforekomstene i de lokale vannkildene. Ellers var sjøbad også en del av behandlingen.

Ved Sandefjord kurbad hadde Henrik Ibsen i 1900 et lengre opphold for å bedre sin helse. Her ble han behandlet av sin livlege og nære venn dr. Christian Fredrik Sontum, som var overlege der. Her ser vi Henrik i parken foran badet sammen med en av døtrene til dr. Sontum.

Henrik Ibsen var visstnok en ganske reservert mann og ikke spesielt begeistret for barn. Bildet antyder at dr. Sontums barn var et unntak.